sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 9. huhtikuuta 2015

Maleficent (2014)

Maleficent - Pahatar (Maleficent) perustuu klassiseen tarinaan Prinsessa Ruususesta hieman erilaisella käänteellä. 

Ihmisten asuttama kuningaskunta ja satuolentojen asuttama demokratia ovat maantieteellisesti vierekkäin. Voimakkain haltija satumaassa on nimeltään Maleficent (Angelina Jolie), joka nuorena tyttönä kohtaa ihmisten maan tulevan kuninkaan Stefanin (Sharlto Copley) ja he ihastuvat toisiinsa. Stefan kuitenkin kasvaa ahneudessaan tullakseen kuninkaaksi ja anastaa Maleficentille rakkaat siivet. Tämä katkeroittaa haltijan ja päättääkin kostaa Stefanille kiroamalla hänen tyttärensä Auroran (Elle Fanning) vaipumaan kuoleman omaiseen uneen 16 vuotissynttäreiden aattonaan.

Maleficent kuitenkin kiintyy tyttöön seuraten ja suojellen hänen kasvuaan kolmen hömelön haltijan hoivissa, jonne Stefan on tytön lähettänyt turvaan kiroukselta. Kirousta ei kuitenkaan edes Maleficent itse voi peruuttaa. 

Angelina Jolie Pahattarena
Prinsessa Ruusunen ei ole koskaan kuulunut lempisatuihini vaikka Pahatar onkin aika bad-ass-pahis. Rumasti laulava blondi satukasetillani ei ollut minulle ruskeatukkaisena mikään samaistumisen kohde (vaikkakin Suomi-Filmi tulkinta Ruususesta onkin aika kova).  Muutenkin aika passiiviseksi jää prinsessan osa. Minua ei siis yhtään haitannut, että satua oltiin peukaloitu, niin kuin joitain Prinsessa Ruususen faneja. Tässä elokuvassa Pahattaren pahuuden syitä haluttiin avata ja hänet asetettiin pääosaan. Prinsessa Auroran rooli jää tässäkin sadussa hyvin passiiviseksi sekä pieneksi. Elle Fanning pääsee helpolla naureskellen naivisti ja näyttäen söpöltä. Angelina toimi hyvin Pahattarena korkeine poskipäineen sekä Pahatarmaisesti hymyillen. Stefanista on maalattu erityisen ilkeä sekä välinpitämätön ihminen, jonka Sharlto kyllä hyvin toteuttaa. Pidin myös Maleficentin lemmikkivariksesta, jonka Maleficent muutti jos minkälaiseen muotoon. Ihmisenä Sam Riley

Mielestäni oli ihan virkistävää, että tämä prinsessasatu ei pyörinyt niinkään poika-tyttö-rakkauden ympärillä kuin huoltajan sekä lapsen. Siinäkin mielessä Angelina sopi hyvin useamman adoptiolapsen omaavana rooliin sijaishuoltajana. 

Yllättävän viihdyttävä uudelleenversio joskin aika erikoistehostekyllästeinen.

***1/2

Ohjaaja:Robert Stromberg
Pääosissa:Angelina Jolie, Elle Fanning, 
Kesto:97min
Valmistusmaa:USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.