sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Cinderella (2015)

Lempisatuni oli pienenä Kaunotar ja hirviö. Hyvänä kakkosena tuli Tuhkimo. Tuhkimosta onkin väännetty usempikin elokuvaversio. Drew Barrymoren tähdittämä Ikuisesti sinun on yksi lempiversioistani. Disneyn Tuhkimo-animaatio lienee se tunnetuin. Tämä uusin filmatisointi, Cinderella - Tuhkimon tarina (Cinderella), noudatteleekin hyvin lähelle Disneyn animaation kaavaa. Varhaisin kirjallinen Tuhkimo-satu tunnetaan jo 800-luvulta Kiinasta. Nykyisin tunnetuimmat Tuhkimon versiot ovat Grimmin veljeksien kynästä 1810-luvulta sekä Perrault’n kynästä 1600-luvun lopulta. Cinderella-elokuva onkin sekoitus näistä kahdesta versioista. 

Tuhkimo täydessä tällingissä
Tuhkimo (Lily James) elelee onnellista ja rikasta elämään isänsä sekä äitinsä kanssa kunnes tämän äiti sairastuu ja kuolee. Surun murtama, paljon matkusteleva isänsä kertoo yhdeltä matkaltaan palatessaan, että on löytänyt uuden vaimon itselleen. Tuhkimon uudella äitipuolella (Cate Blanchett) on omasta takaa kaksi aikuisuuden kynnyksellä olevaa tytärtä. Äitipuoli on alusta alkaen aika kylmä Tuhkimoa kohtaan, mutta vasta kun tytön isä kuolee, niin helvetti nousee valloilleen. Äitipuoli alistaa kiltin tytön syndroomasta kärsivän Tuhkimon taloudenhoitajakseen. 

Tuhkimo tapaa komean prinssin (Richard Madden) ollessaan ratsailla metsässä. Prinssi ihastuu mystiseen tyttöön ensisilmäyksellä eikä saa tätä mielestään. Niinpä hän isänsä naimapainostuksen seurauksena päättää pitää isot juhlat, johon kutsutaan kaikki naimaikäiset naiset, säätyyn katsomatta. Tuhkimolta ilta meinaa jäädä äitipuolen takia väliin, mutta onneksi hyvä haltiatar (Helena Bonham Carter) antaa hieman maagista apuaan. 

Tuhkimon ystävinä voi nähdä animoituja hiiriä. 

Lily James ja Cate Blanchett
Tuhkimo ei tarjonnut yllätyksen yllätystä vaan kaikki tuntui jo kerran nähdyltä. Kaipa taas yksi uusintaversio koettiin haluttavaksi tehdä kehittyneen tietokonetekniikan takia. Hyvän haltiattaren taiat sekä hiiriystävät oltiinkin hienosti sekä aidon oloisesti tehty. Lily James oli oikein suloinen Tuhkimona, joskin hyvin persoonaton. Samaa vaivaa poti myös tarinan prinssi. En edes muista miltä näyttelijä Richard Madden näytti kun oli kuin vaha-Ken. Cate Blanchettin pahisroolikin meni turhan rutiinilla eikä hänen tarvinnut juurikan pinnistellä näytellessään tunteetonta äitipuolta. Helena Boham Carter tarjosi paljon kaivatun piristysruiskeen hajamielisenä haltiattarena. 

Hyvä haltiatar Helena Boham Carterin muodossa
Hyvin turha elokuva, mutta ihan silmää miellyttävä satu. Elokuvan puvustaja olikin Oscar-ehdokkaana.

 ***

#elokuvahaaste2016 (17.Elokuva, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta).

Ohjaaja: Kenneth Branagh (Hamlet, Thor)
Pääosissa:Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden
Kesto:1h45min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

  1. Taidanpa kopsata tämän saman leffan tuohon samaan haasteen kohtaan! Muutenkin ollut tarkoituksena katsoa tämä, sen jälkeen kun se sai sen yhden Oscar-ehdokkuutensa!

    VastaaPoista
  2. On kyllä ihan kiva katsottava jos kaipaa vaan hyvää fiilistä ilman suurta yllätyksellisyyttä! :)

    VastaaPoista