sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 11. tammikuuta 2014

A Dangerous methtod (2011)

Olen nauttinut näyttelijä Viggo Mortensonin sekä ohjaaja David Cronenbergin yhteistyöelokuvista kuten A History of violence sekä Eastern promises. Tämä A Dangerous method jätti sen sijaan minut hieman kylmäksi. 

Viggo Mortensen esittää historiallista psykoanalyysin kehittäjää Freudia ja Michael Fassbender puolestaan hänen oppilastaan sekä omalle linjalleen lähtenyttä Jungia. Yhtenä päivänä Jung saa vastaanotolleen venäläisen Sabinan (Keira Knightley), joka kärsii hysteriasta ja saa fyysisiä kohtauksia. Jung päättääkin kokeilla Sabinaan oppi-isänsä kehittämää menetelmää nimeltä "puhehoito". Siinä potilas kertoo omista kokemuksistaan ja psykiatri kyselee kysymyksiä ja kirjaa muistiinpanoja eli pitkälti kuten terapia nykyään.

Puheterapia auttaa Sabinaa, jolle traumaa on aiheuttanut isänsä pieksemäksi joutuminen ja siitä seksuaalinen kiihottuminen. Sabina päättäkin että hän myös haluaa olla psykiatri. Jungin ja Sabinan välillle mudostuu suhde laatua seksuaalinen, joka mutkistuu kun Jung valitsee vaimonsa. Jungille ei tule välirikkoa vain Sabinan kanssa kun Jung ei yhdy Freudin mielipiteeseen, että kaikki kumpuaisi seksuaalisuudesta. Jung alkaakin eritymään Freudin psykoanalyyttisesta koulukunnasta kohti analyyttisempaa psykologiaa, johon hän yhdistää uskontoa, filosofiaa sekä mytologiaa. 

Draamaa ja tunnetta Keiralta puhehoidossa.
Olin joskus nuorempana kiinnostunut Freudista, Jungista ja psykologiasta ylipäätään kuten varmaan aika moni luokiotyttö. Odotin kuitenkin mielenkiinnolla kuinka nämä ikoniset hahmot oltiin saatu käännettyä valkokankaalle. Valitettavasti en päässyt kuitenkaan sisälle elokuvan luomaan maailmaan Fredista ja Jungista. Näin kankaalla vain Mortensenin jolla on tekonenä ja jonka pitäisi olla Freud ja sitten näin ylitimmin Fassbenderin hassuissa laseissa, joka sitten oli olevinaan Jung. Elokuva oli liian vakava, mikä teki siitä aika puista katsottavaa. Keira Knightleyn näyttelystä huokui, että hän oli koko ajan taitojensa äärilaidalla. Hänelle kuitenkin pisteet heittäytymisestä. Hyvästä yrityksestä huolimatta henkilöiden välillä ei ollut mitään kemiaa vaan tuntuivat irrallisilta yksilösuorituksilta. 

Kunnianhimoinen yritys, mutta nyt ei osunut maaliin. 

**1/2

Ohjaaja:David Cronenberg (Naked lunch, Dead ringers)
Pääosissa:Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen
Kesto:99min
Valmistusmaa:UK, Germany, Canada, Switzerland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.