sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Fred Claus (2007)

Olen onnistunut haalimaan neljä jouluaiheista dvd:tä ja ajattelinkin katsoa jokaisena adventtisunnuntaina yhden näistä julkaisusuta. Ensimmäisenä sai kunnian olla Joulupukki ja sen veli (Fred Claus).

Fred Claus (Vince Vaugh) elää onnellista elämää noin 1800-luvulla äitinsä (Kathy Bates) ja isänsä kanssa. Pikkupojan ilon kuitenkin pilaa taloon syntyvä Nick Claus (Paul Giamatti), josta tulee äidin silmäterä. Nick on niin hyvis, että hän saa äidiltään lempinimen "saint". Fred katkeroituu veljensä saamasta huomiosta sekä äitinsä kommenteista kuten "olisit enemmän kuin veljesi". Nickin syntyminen Clauseille saa koko perheen ajan pysähtymään ja tapahtumat siirtyvät 2000-luvulle.

Pohjoisnavalla elävää joulupukiksi tullutta veljeään välttelevä aikuiseksi kasvanut Fred joutuu ottamaan kontaktia Nickiin kun hän tarvitsee hänen apuaan päästäkseen vankilasta. Lain kaidalla puolella tasapainoitteleva Fred kun tarvitsee rahaa. Nick ottaa sen verran tiukan linjan vaimonsa (Miranda Richardson) rohkaisemana, että ei suin päin suostu 50.000 dollaria hänelle antamaan vaan vaatii vastineeksi että hän tulee joulupukin pajalle töihin. Aluksi hangoitteleva Fred ottaa tarjouksen vastaan.

Elokuvan pahiksena voi nähdä Kevin Spaceyn ja Fredin tyttöystävänä Rachel Weiszin.

Veljekset. Ho, ho, ho, hooo!
 Olen mielestäni nähnyt paljon jouluelokuvia, mutta jostain syystä en ollut kuullutkaan tästä vaikka se olikin ympätty täyteen julkimoita.Vince Vaugh on ollut ehkä joissain elokuvissa ihan hauska, kuten Dodgeballisssa, mutta saman roolin toisinnot eivät jaksa ainakaan minua enää hirveästi kiinnostaa. Tässä hänen silmäpussinen "teen tätä vain palkkashekin takia" olemuksensa oli tympäännyttävä.

Fred Clausin perusidea lukuisista jouluelokuvista ei poikennut: On kärttyisä joulua vihaava ihminen ja sitten hän lopussa muuttuu joulusta pitäväksi ihmiseksi. Vaikka Fred on hieman pahis, niin on hän pohjimmiltaan hyvä ja tekee mustan pienen orpopojankin onnelliseksi. Jouluelokuvilta en toki muuta odotakaan, mutta en silti ollut tästä toteutuksesta niin innoissani tai liikuttunut kuin joistain muista. Paul Giomatti joulupukkina tuntui väärältä eikä hän oikein sopinut niihin saappaisiin. Pidän Rachel Welzistä sekä Kevin Spaceysta, mutta hekin tuntuivat hieman liialta. 

Koko elokuvan ongelma oli itseasiassa se, että se tuntui liian täyteen ympätyltä eikä mihinkään tarinaan keskitytty kunnolla: oli Fredin ongelmallinen suhde veljeen ja äitiin, isällinen suhde orpoon, jättävä tyttöystävä (jota pyysi ulos Jeffrey Dean Morganin esittämä mies, josta ajatteli, että kehkeytyykö tästä vielä joku sivutarina kun noin kuuluisa näyttelijä esittää tuota treffeille pyytäjää, mutta ei kehkeytynyt), pahiksen kohtaaminen ja terapiasessio veliongelmaisten ryhmässä (johon oli saatu mukaan Sylvester Stallonen veli Frank Stallone sekä Alec Baldwinin veli Stephen, jota oli oikeasti vain kiusallista katsoa).

Liikaa siis kaikkea. 

**1/2

Ohjaaja:David Dobkin (Shanghai Knights, Kuokkavieraat)
Pääosissa: Vince Vaughn, Paul Giamatti, Elizabeth Banks
Kesto:116min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Joulupukki ja sen veli. Kuulostaa ihan jollekin Timo Koivusalo leffalle... :D

    VastaaPoista
  2. Niinpä! :D Itsekin ajattelin, että suomentajalla on taas välähtänyt.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.