sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 8. elokuuta 2019

Subway (1985)

Ohjaaja Luc Bessonin toinen kokopitkäelokuva - Subway - keskittyy metron asemalaiturin maisemissa viihtyviin pikkurötöstelijöihin.

Fred (Christopher Lambert) tapaa Hélénan (Isabelle Adjani), jonka juhlissa räjäyttää kassakaapin. Héléna saa kaiken muun omaisuuden takaisin paitsi mystiset "paperit", joita Fred kansiossa kanniskelee. Fred tunnustaa rakkauttaan samaiselle naiselle, joka aseella uhaten vaatii papereitaan takaisin. Muutkin tahot ovat kiinnostuneita Fredin hallussa olevasta paperiaarteesta.

Fred löytää paetessaan jahtaajiaan metrotunnelista matkustajia piinaavan rullaluistelijan sekä vähäpuheisen rummuttelijan (Jean Reno), joiden kanssa ystävystyy. Samaan aikaan Fred kokoaa tapaamistaan muusikoista bändin, joka pääseekin esiintymään metrotunneliin järjestetylle lavalle.

Subwaysta tuli mieleen vähän paljon myöhemmin tehty The Big Lebowski. Juonta ei nimeksikään ollut, mutta hahmojen seurassa hengaili mielellään. Blondattuna piikkitukkana Christopher Lambert oli mielenkiintoinen näky ja uskottavakin happy-go-lucky tyylisenä renttuna. En ole nähnyt ollenkaan (?) tai ainakaan paljon Lambertin ranskankielisiä elokuvia, joten tuntui jotenkin hassulta kun hän niin sujuvasta kieltä puhui. Toisaalta taas tuntui myös hassulta nähdä rapakon takana mainetta niittänyt Jean Reno, niin pienessä ja hieman turhassakin roolissa. Elokuvassa oli Bessonmaista menoa ja meininkiä: Takaa-ajoja ja vänkää huumoria. Villejä kuvakulmia ja herättävää värimaailmaa. Kaikista ansioistaan huolimatta jätti pätkä kuitenkin vähän kylmäksi. Olisin kuitenkin sitä juonipuolta enemmän kaipaillut.

Häikäisevän kauniista Isabellesta tuli mieleen jenkkien kasaritähtityttö Molly Ringwald. Samana vuonna ilmestyikin hänet jättimenestykseen nostattanut The Breakfast club. Nuorison levottomuutta siis ilmassa niin Ranskassa kuin Jenkeissä. 

Lambert odottelee, mutta ei metroa

Subwayssa kuljettiin metrolla, joten asetan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 31. "Elokuvassa kuljetaan metrolla".

***

Ohjaaja: Luc Besson (Tyttö nimeltä Nikita, The Fifth Element, Leon)
Pääosissa: Christopher Lambert, Isabelle Adjani, Richard Bohringer
Kesto:1h 44min
Valmistusmaa: Ranska

2 kommenttia:

  1. Ranskalainen versio Jäniksen vuodesta olisi hauska nähdä. Lambert esittää siinä nimittäin Vatasta, heh. Vaan mistäpä sen saisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vähän googlata, ainakin sillä on hieno nimi; Vatasen jänis. Olisi kyllä kieltämättä kiehtova nähdä ranskalaisten tulkinta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.