sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Darkest Hour (2017)

Gary Oldman esittää Oscar-ehdokkuuden arvoisesti Winston Churchillia elokuvassa Darkest hour.

Toisen maailmaansodan alkuvaiheissa Britannia tarvitsee uuden pääministerin eikä sotaa vieroksuva Halifax (Stephen Dillane) ole vielä valmis astumaan lauteille. Hankalan paikan ottaakin vastaan ison persoonan ja hyvät puheenlahjat omaava Winston Churchill (Gary Oldman).

Britannian pojat ovat pahasti nalkissa Dunkirkissa kun natsisotilaat ovat vallanneet alaa ahdistuksiin saakka. Churchill on vakaasti sitä mieltä, että Hitleriä vastaan ei pidä antaa senttiäkään joustovaraa rauhan neuvotteluilla vaan taistellaan niin että veren maku kurkussa kaikki tietävät että viimeiseen asti ollaan taisteltu ennen kuin taivutaan natsivallalle. 

Churchill saa osakseen vastustuta, mutta kansan mieltä kuunnellen ja omalla intohimoisella vakaumuksellaan alkaa saada osakseen sekä sotatoimille suosiota.

Sikarimiehiä
Gary Oldman oli loistava Churchillina ja sai hieman kuivakan aiheen erittäin kiinnostavaksi katsoa. Olin miltei harmissani kun elokuva loppui. Oldmania olisi voinut katsoa vielä pitkään. En tiedä millainen mies Churchill oikeasti oli, mutta voin kuvitella, että Oldman naulasi osansa, koska teatterimainen esiintyminen, läskipuku ja lespaava puhetapa olisi voinut taipua naurettavaksi, mutta Oldmanin käsissä hahmo heräsi henkiin ilman tippaakaan irvokkuutta. Churchillin vaimoa esittänyt Kristin Scott Thomas toi mukavaa tasapainoa Churchill-hahmon kovaniskaiseen virkaminään tuomalla esiin myös aviomiespersoonaa. Oli kiva nähdä muutenkin Thomasta pitkästä aikaa valkokankaalla arvokkaasti ikääntyneenä.

En uskonut pitäväni tästä, mutta mainiohan se oli. 

****

Ohjaaja: Joe Wright (Hanna, Anna Karenina)
Pääosissa: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas
Kesto:2h 5min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

  1. Hih, meillä menee kyllä mielipiteet ihan ristiin. Minusta Lily James näytteli kokeneemmat konkarit tässä rainassa ihan suohon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Lily oli ihan suloinen herkkä tunteisden tulkitsija, mutta ei kuitenkaan mitään ihmeellistä. :D

      Poista