sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 23. helmikuuta 2018

Loving Vincent (2017)

Loving Vincent kertoo taiteilija Vincent van Goghin elämänkerrallisen tarinan. Elokuva koostuu täysin käsin maalatuista kuvista ja onkin ehdolla Oscar-gaalassa parhaan animaation kategoriassa.

Postimies Roulin (Chris O'Dowd) pyytää hulttio poikaansa Armandia (Douglas Booth) viemään kirjeen sen arvoiselle vastaanottajalle. Kirjeen on kirjoittanut Vincent van Gogh, joka on kuollut vuosi sitten. Kirje on osoitettu tämän myöskin nyt kuolleelle veljelleen Theolle.

Armandin saapuessa Vincentin asuinsijoille ja jututtaessa kyläläisiä alkaa hänelle valjeta kuinka ristiriitaista tietoa Vincentin viimeisistä hetkistä on ja kuinka hänen kuolemaansa ei ehkä voikaan yksiselitteisesti tulkita itsemurhaksi. 

Näyttävää maalaustyyliä Loving Vincentistä
Loving Vincentin tyyliin kesti hetken aikaa tottua, mutta kun silmä tajusi, niin ei voinut kuin ihailla kuinka elokuva oltiin saatu kasaan. Avustajia elokuvan teolle olikin noin 100 jotka auttoivat piirtämään vaativia kohtauksia. Vincentin teoksien hahmot heräsivät elokuvassa hienosti eloon ja teosten värimaailma ja henki oltiin saatu hienosti välitettyä elokuvakankaalle. 

Minulla oli juuri menossa kirja Van Gogh's Ear: The True Story by Bernadette Murphy ennen kuin näin elokuvan ja olikin kiinnostavaa kuinka kirjan tapahtumat välittyivät silmieni eteen. Kirjassa kyseenalaistettiin muutama faktana pidetty asia kuten; leikkasiko van Gogh koko korvansa vai pelkän lehdykkänsä ja että oliko hänen kanssaan asunut Paul Gauguin todella tämän mestari vai tasa-arvoinen maalari. Animaatiossa Gauguin esitettiin Vincentin mestarina ja leikkauksen tuloksena näkyi koko korva. Sainkin elokuvasta enemmän irti kun olin lukenut hieman taustatarinaa.

Hienosti tehty, mutta olen minä tarinallisesti mielenkiintoisempiakin animaatioita todistanut. 

****

Ohjaajat: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Pääosissa: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk
Kesto:1h 34min
Valmistusmaa:UK, USA, Puola

2 kommenttia:

  1. Tämä minua on kiinnostanut ihan hirveästi juurikin tuon poikkeuksellisen työn takia, mutta Van Gogh ei ole koskaan oikein kiinnostanut henkilökohtaisesti. Ilmeisesti sinau hänessä jokin kiehtoo? (Mikä?)

    Nyt on kyllä vielä valloillaan oikein joku Van Gogh-kausi, kun miehestä on vielä tekeillä ihan näytelty leffakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole koskaan mikään suuri Gogh-fani ollut. Tosin en hirveästi hänen töihinsä ole paneutunutkaan. Auringonkukat ja tähtiyö hänestä vain päällimmäisenä oli mielessä ja tietysti kuuluisa korvan leikkaus.

      Oikeastaan aloitin lukemaan kirjaa juurikin tuon tulleen elokuvan innoittamana. Ehkä juuri se mystisyys hänen viimeisten hetkien ympärillä sekä se, että hän elinaikanaan myi vain yhden taulun, tekee hänestä kiinnostavan ja traagisenkin hahmon. Nyt häntä pidetään nerona, mutta omana aikanaan kummeksuttiin hulluuden partaalla olevana köyhänä. Näin kärjistetysti sanottuna.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.