sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 18. helmikuuta 2017

Moonlight (2016)

Moonlight kertoo yhden pojan kasvutarinan lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle Miamin köyhillä tummaihoisten asuttamilla kulmilla.

Chironin kasvattaa hänen crack-riippuvainen äitinsä (Naomie Harris). Poikaa kiusataan koulussa ja homoksi nimittelyt osuvat arkaan paikkaan. Chironin ainoa ystävä koulussa on Kevin (aikuisena: André Holland), joka tarjoaa hänelle myös ensimmäisen seksuaalisen kokemuksen. Chironin sortaminen niin koulukavereiden kuin äitinsäkin taholta jatkuvat lapsuudesta teini-ikään ja ajavat hänet lopulta aggressiiviseen tekoon. Tapahtuman seuraukset muuttavat häntä, ainakin ulkoisesti.

Chironin turvana on tämän äidilleen crackiä myyvä Juan (Mahershala Ali) ja tämän vaimo Teresa (Janelle Monáe) joiden luokse pääsee yöksi kun äidillä on yövieraita. Juanille on tiukka paikka kun Chiron tajuaa, että hänen pelastajansa on sama ihminen joka aiheuttaa äitinsä kamaluuden.

Chironia esittää kolmessa eri elämän vaiheessa kolme eri näyttelijää; Alex R. Hibbert, Ashton Sanders ja Trevante Rhodes. 

Juan tarjoaa Chrinonille sapuskat
Moonlight on sykähdyttävä elokuva, joka laittaa niskavillat pystyyn raa'alla realismillaan. Näyttelijät eivät alkuminuuttejen jälkeen tunnu enää näyttelijöiltä vaan osalta todellista maailmaa josta ruudun välityksellä näkee pilkahduksen. Mikään ei tuntunut teennäiseltä, liialta tai melodramaattiselta. Asiat vain näytettiin niin kuin ne ovat. Elokuvassa oli paljon kohtauksia jotka veivät tunteiden äärilaidoille. Varsinkin avauskohtaus, jossa "viimeisin Chiron" esitellään sai haukkaamaan vähän enemmän happea. Pätkä tuntui dynaamiselta hyvien leikkausten sekä turhan selittelyn poisjättämisen takia. 

****

Ohjaaja: Barry Jenkins
Pääosissa: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson
Kesto:1h 51min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

 1. Moonlight tavallaan särki sydämeni. Toivottavasti se nappaa Oscareista jotakin, ettei veistä käännetä haavoissani turhaan.

  En kuitenkaan yllättäen löytänyt Mahershala Alin roolisuorituksesta mitään niin ihmeellistä - oli hän hyvä, mutta minusta elokuvassa lähes kaikki muut näyttelijät olivat vain niin paljon parempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin muut oli parempia. Olihan hän ihan vaikuttava ilmestys, mutta ei tosiaan sen kummemmin häikäissyt roolisuorituksellaan.

   Poista