sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 10. tammikuuta 2017

Man vs Snake: The Long and Twisted Tale of Nibbler (2015)

What the fuck is Nibbler?
 
Vuonna 2007 valmistunut dokumentti The King of Kong kertoi Donkey Kong -pelin maailmanmestaruus kilvoittelusta. Samassa hengessä tehty dokumentti Man vs Snake: The Long and twisted tale of Nibbler kertoo hieman tuntemattomammasta retropelistä - Nibbleristä. 

Nibbler on peli jossa käärme ei saa purra itseään tai "myrkyttää itsensä ja kuolee". Tämä peli ei ole noussut niiden tunnettujen kavereidensa rinnalle kuin Pac-Man tai Donkey Kong. Vuonna 1984 nuori Tim McVey oli ensimmäinen henkilö, joka ylitti videopelissä ylipäätään sekä Nibblerissä miljardin pisteen rajan; yhdellä kolikolla ja 44 tunnin yhtämittaisella pelaamisella. Tim sai pitää ennätystään usean vuoden ajan kunnes italialainen Enrico Zanetti ilmoitti ylittäneensä Timin saamat pisteet. Usean silminnäkijätodistuksen painosta huolimatta Enricon tulos ei ollut virallinen Walter Dayn perustaman videopeliennätyksiä rekisteröivän Twin Galaxies'in hyväksymä ja Timin mestaruus jäi voimaan. (Myöhemmin Enricon tulos kuitenkin virallistettiin juurikin useiden todistajalausuntojen takia). Tim ei motivoitunut mittelöimään uudelleen Nibblerissä, koska Enricon tulos jäi epäviralliseksi. 

Timin kilpailuvietin herättää kuitenkin uusi seriffi kaupungissa kun eräs Dwayne Richard ylittää hänen tuloksen.

Tim rocking that old Nibbler machine
Olisin voinut katsoa tätä dokumenttia vaikka kuusi tuntia ja olinkin harmistunut kun se päättyi. On jotain kiehtovaa kun aikuiset miehet pelaa yksinkertaista retropeliä tuntikausia kilpailumielessä. Vaatii aivan tietynlaista luonteenlujuutta että jaksaa pelata putkeen toista vuorokautta jotain Nokian vanhan mallin matopelin tapaista tuotosta. Tim oli mielenkiintoinen hahmo seurata ja hänen kilpakumppaninsa Dwayne vasta mielenkiintoinen persoona olikin hullun kiilto silmissään. Dokumentissä oli jännitystä, yllättäviä tilanteita, petoksen makua ja vaarallisia tilanteita. Kaikkea mitä viihdyttävältä elokuvalta toivoa saattaa. Parasta tietysti on se, että kaikki oli totta kuten dokumentissa kuuluu. Oman mausteensa toi coolin oloinen Pac-Man sekä Donkey Kong -pelien superstara geimeri Billy Mitchell, jota haastateltiin dokumentissa. 

Tykkäsin.

***1/2

Ohjaajat: Tim Kinzy, Andrew Seklir
Pääosissa: Tim McVey, Dwayne Richard, Enrico Zanetti
Kesto:1h32min
Valmistusmaa:USA

4 kommenttia: