Buffy, vampyyrintappaja (Buffy the vampire slayer) on supersuosittu Joss Whedonin luoma sarja kymmenisen vuoden takaa.
Buffy (Sarah Michelle Gellar) on 16-vuotias nuori nainen kun hänen elämäänsä vampyyrintappajana aletaan seuraamaan. Buffy muuttaa äitinsä (Kristine Sutherland) kanssa Sunnydaleen, jota hänen äitinsä pitää rauhallisena lintukotona. Käy kuitenkin pian ilmi, että Sunnydale on kaikkea muuta kuin rauhallinen; sijaitseehan se helvetin suun yllä. Kaikki, yleensä paha, mystinen toiminta vetoutuu helvetin suun läheisyyteen. Buffy saa seivästettäväkseen vampyyrin toisensa jälkeen eikä kaiken maailman demonit, hirviöt ja hengetkään jätä häntä rauhaan.
Vampyyrintappajalle määrätään aina "valvoja", joka kouluttaa sekä avustaa tätä työssään. Tehtävän saa brittiläinen Rupert Giles (Anthony Head), joka pestautuu Buffyn koulun kirjastonhoitajaksi hoitaakseen velvollisuutensa huomaamattomasti. Mukaan avukseen Buffy saa myös nörttityttö Willown (Alyson Hannigan) sekä Buffyyn palavasti ihastuvan Xanderin (Nicholas Brendon). Buffy saa myös apua yllättävältä taholta: mystiselta vampyyrilta, jolla on sielu. Vampyyrin nimi on Angel (David Boreanaz) ja "mahdoton rakkaus" lankeaa näiden kahden ylle. Mukana ensimmäisissä kausissa pyörii säännöllisen epäsäännöllisesti koulun suosituin ja itsekeskeisin tyttö Cordelia (Charisma Carpenter), joka tietää Buffyn salaisuuden.
Buffy-jengi |
Kaudet 1-2
Ensimmäinen kausi lähinnä esittelee hahmot ja selkeästikin etsii vielä muotoaan, mutta pitää kiinnostuneena, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hahmot ovat hyvin luotuja ja rooleihin ovat valikoituneet kiinnostavat kasvot. Aikoinani jätin sarjan kesken kun näin sen ensimmäisen jakson, koska pidin sitä niin typeränä, mutta kun annoin sarjalle mahdollisuuden myöhemmin, niin huomasin, että tarinat paranivat ykkösestä eteenpäin mentäessä. Kakkoskausi esittelee myös kaksi uutta kiinnostavaa hahmoa - fangirl ihastukseni - vampyyri-Spiken (James Marsters) sekä Willowin ihmissusi-poikaystävän Ozin (Seth Green). Hirviöiden tappamisen lisäksi sarjassa on hauskaa läppää sekä ihmissuhdedraamaa sopivissa annoksissa. Jaksojen välillä on selkeää epätasaisuutta tylsän ja erittäin kiinnostavan välimaastosta.
Angelin ja Buffyn välinen suhde syvenee kakkoskaudessa sänkypuuhiin asti, joka aiheuttaa Angelin sielun menetyksen ja hänen pahikseksi tulemisen. Tämä on viihdyttävä juonenkäänne, koska Buffyn ja Angelin pusuttelua hautausmaalla alkoi olla jo vähän puuduttavaa katsella. Xander ja Cordelia löytävät myös yhteisen romanttisen sävelen. Yksi viihdyttävimmistä kakkoskauden jaksoista onkin "Bewitched, Bothered and Bewildered", jossa Xander tekee Cordelialle noidan avulla rakkausloitsun joka menee pahemman kerran pieleen. Buffy kuolee ykköskaudessa - ihan vähän vaan - ja tämä aktivoi toisen vampyyrintappajan. Tämäkin kuolee. Ja sitten tulee Faith (Eliza Dushku), josta tulee ainakin alkukausissa yksi keskeisistä hahmoista. Kakkoskauden lopussa Angel saa sielunsa takaisin juuri sillä hetkellä kun Buffy työntää tämän helvetiin.
Kaudet 3-4
Kaikki naiset lankeavat Xanderiin |
Kaudet 3-4
Kolmos kauteen mahtuu paljon kehnohkoja jaksoja, jotka pitkästyttävät. Tylsyyttä aiheuttaa lähinnä Spiken vähäisyys. Hän tekee kuitenkin vahvan esiintymisen mainiossa jaksossa "Lovers walk". Varsinkin Willown ja Xanderin lyhyt, mutta tuhoisa suhde tuntuu tuulesta temmatulta tekosyyltä hakea lisää ihmissuhdedraamaa Angelin ja Buffyn tilalle. Helvetistä palaava Angel on suhteellisen tarpeeton hahmo, joka vain haikailee Buffyn perään ja varoittelee tapahtumista jotka jo tiedetään. Angelin oma spin-off-sarja "Angel" alkoikin tämän kolmoskauden aikoihin. Rakastunut pari ei voi kuitenkaan koskaan "täyttää" suhdettaan, joten pari vain voivottelee kohtaloaan.
Giles saa myös väistyä valvojana uuden innokkaan Wesley Wyndam-Prycen (Alexis Denisof) tullessa tilalle. Faith vie Buffyn pahoille teille ja hän alkaa pitää pahana tyttönä olemisesta kunnes joku kuolee eikä vastuuttomuus olekaan enää niin kivaa. Tuleva vakihahmo "toivedemoni" Anya (Emma Caulfield) esitellään jaksossa "The Wish". Willow kiinnostuu enemmissä määrin taikavoimista ja alkaa kehittyä noitana olemisessa. Oz leppyy Willowlle hänen pettämispuuhista.
Kolmos kauden loppuun mennessä Faith vaipuu koomaan, Angel jättää Buffyn ja nuoret valmistuvat Lukiosta. Buffy julistautuu itsenäiseksi toimijaksi eikä vastaa enää valvojille.
Neloskaudessa tapahtuukin maisemanvaihdos kun Buffy, Willow ja Oz menevät opiskelemaan Sunnydalen yliopistoon. Xander luottaa elämänkouluun ja muuttaa vanhempiensa kellariin. Giles on puolestaan työtön, koulun palettua poroksi, ja yrittää autella Buffya parhaansa mukaan.
Buffy tapaa yliopistossa uuden poikaystävänsä Rileyn (Marc Blucas), joka kuuluu sisseihin, jotka jahtaavat demoneita omaan armeijamaiseen tapaansa. Spike saapuu kuviohin vakikasvoksi kun saa armeijan toimesta sirun päähänsä, joka ehkäisee häntä satuttamasta ihmisiä. Lempijaksoihini kuuluvat: "Something blue", jossa Willown taika saa Buffyn ja Spiken rakastumaan toisiinsa sekä "A New man", jossa Giles muuttuu ulkonäöltään demoniksi, löytyvät myös neloskaudelta.
Willown ja Ozin tiet erkanevat kun Oz pettää Willowta sudeksi muututtuaan toisen ihmissuden kanssa. Oz häippäsee maisemista. Musertunut Willow löytää lohdun Taran (Amber Benson) kainalosta ja ystävyys syvenee rakkaudeksi. Willown naissude on virkistävä juonenkäänne, mutta olen hieman kahden vaiheilla pidänkö Taraa esittävästä näyttelijästä. Hän tuntuu välillä tekoänkytyksineen hieman huonolta näyttelijältä, mutta toisissa kohtauksissa osaa olla uskottava Willown rakkauden kohteena. Xander puolestaan alkaa seurustelemaan entisen kostodemonin Anyan kanssa.
Giles on saanut uuden lookin jaksossa "New Man". |
Kaudet 5-6
Viitoskausi tuo tullessaan uuden hahmon: Dawn (Michelle Trachtenberg). Yhtäkkiä Buffyllä onkin pikkusisko eikä meille katsojina kerrota että miksi? kuka? mitä? häh? Kuitenkin kauden edettyä meille avataan että kyseessä onkin mystinen avain ja muistot hänestä on luotu tyhjästä. Buffyn äidillä todetaan aivokasvain ja joutuu Buffy jättämään koulun vähemmälle kun huolehdittavana on äidin lisäksi Dawn. Riley alkaa tuntea itsensä toissijaiseksi ja päättääkin lähteä armeijan kanssa pois Sunnydalesta ja Buffyn luota. En erityisemmin pitänyt Rileyn hahmosta eikä hän ollut näyttelijänäkään kovin vakuuttava, joten minulle sopi hyvin että pökkelö-Riley lensi helikopterillaan muihin maisemiin.
Viitoskaudessa voi nähdä myös hauskan jakson "The Replacement", jossa Xanderin identtinen kaksoisveli esiintyy. Sirupäinen Spike myös kauhukseen tajuaa että on rakastunut Buffyyn. Loistavassa jaksossa "Fool for Love" meille valoitetaan hieman Spiken historiaa sekä kuinka hän kohtasi ja tappoi kaksi aikaisempaa vampyyrintappajaa.
Giles pääsee takaisin Buffyn valvojaksi kun Buffyä alkaa kiinnostamaan enemmissä määrin oma alkuperänsä. Giles myös ostaa Magic Box -nimisen taikakaupan ja palkkaa Anyan sen kassaksi. Jengi alkaakin pyöriä enemmissä määrin tässä kaupassa. Tässä kaudessa myös yksi merkittävä hahmo poistuu lopullisesti, nimittäin Buffyn äiti kuolee. Kuolema-jakso on tehty hienotunteisesti ja aidon oloisesti.
Kauden pääpahana on Jumala nimeltä Glory, joka haluaa Avaimen eli Dawnin itselleen. Hän myös imee ihmisten aivoja tyhjiin käyttäen niitä ravintonaan ja tehden ihmisistä vajavaisia. Yksi näistä uhreista on Tara. Pidin siitä että kerrankin Buffy tunsi itsensä voimattomaksi pahiksen edessä. Tehden katsomisesta jännempää kun lopputulos ei ollutkaan niin ennalta-arvattava kuten aikaisemmissa kausissa. Kauden lopuussa Tara saa mielensä takaisin ja Buffy uhraa itsensä Dawnin sijaan ja kuolee.
Kuutoskausi aloittaakin toimintansa Buffyn henkiinherättämisellä. Willown taikakyvyt ovat kehittyneet ja herää Buffy henkiin. Hämmentynyt ja haudasta revitty Buffy ei ole takaisinpaluustaan niin iloinen kuin Willow olisi toivonut. Buffy paljastaakin Spikelle, että oli taivaassa eikä mielellään sieltä olisi takaisin maalliseen majaansa palanut.
Vampyyrintappaja kohtaa Spiken |
Arkiset huolet valtaavat Buffyn kun laskut kasaantuvat ja hänen pitäisi ottaa vastuu vampyyrintappamisen lisäksi kotinsa pyörittämisestä, jonka tahtoo sysätä Gilesille. Kauden alkupuolelta löytyy myös mainio musikaalijakso "Once More, with Feeling", jonka päätteeksi Buffy ja Spike pusuttelevat. Tämä johtaakin myöhemmissä jaksoissa Buffyn ja Spiken vaakamamboiluun. Kauden pääpahiksina toimii kolme nörttiä, jotka ovat esiintyneet sivuhahmoina aikaisemmissa jaksoissa. Giles myös päättää lähteä Englantiin. Jaksossa "Gone" Buffy päätyy näkymättömäksi, joka on hauska kevennysjakso.
Willow jää koukkuun taikuuteen ja Tara jättää hänet. Taikanarkkailu vaarantaa Dawnin ja tajuaa hän ongelmansa. Täytyy myöntää että pahis-Willowta oli ainakin mielenkiintoista seurata. Vaikka Spikestä kovin tykkäänkin, niin hänen Buffyn perään ruikutusta oli välillä vähän vaikea katsoa ja panokohtaukset olivat lähinnä kiusallisia. Tykkään kuitenkin juonen käänteestä, jossa Buffyn elämässä ei ole kaikki niin hyvin; panee pahista, työskentelee purilaispaikassa eikä pääse enää jatkamaan koulua. Sellaista se elämä on.
Xander jättää Anyan alttarille ja Tara alkaa taas lämmetä Willowille. Kuutoskauden lopussa Willow menettää Taran ampumakohtauksen takia ja vetää kaikki mahdolliset mustat magiat itseensä päättäen kostaa nörtti-triolle, jotka olivat vastuussa Taran kuolemasta. Spike saa myös tarpeekseen Buffyn torjunnoista ja päättää lähteä hakemaan sieluaan takaisin.
Lopulta Xanderin rakkaus ja Gilesin paluu auttavat Willowta pääsemään irti pahasta mojostaan ja aikeistaan tuhota maailma.
Kausi 7.
Buffy antaa Dawnille hieman enemmän köyttä ja opettaa jopa tappelemaan vamppyyrien kanssa. Hän myös päätyy osa-aikaiseksi kuraattoriksi Dawnin koululle, että voi pitää Dawnia samalla silmällä hänen vanhassa, helvetin suulle sijoittuvassa, koulussaan. Spike saapuu koululle puolihulluna saatuaan sielunsa takaisin. Koulun rehtori (D.B. Woodside) osoittautuu olevan Spiken murhaaman vampyyrintappajan poika. Rehtori hautookin kostoaan Spikelle. Buffy kokee edelleen kiintymystä häneen rakastuneeseen Spikeen vaikka ei voikaan rakastaa tätä takaisin päin.
Maailma lähestyy loppuaan ja jokin suuri sekä paha odottaa tämänkin kauden lopussa "from beneath you it devours" -lauseke toistuukin pitkin kautta. Jokin tappaa potentiaalisia vampyyrintappajia ympäri maailmaa ja Buffy päättääkin pistää kotiinsa tukikohdan, jonne nämä voivat tulla turvaan. Talo saa vilskettä osakseen kun useampi nuori nainen saapuu sitä asuttamaan. Myös Spike, Willow, Xander ja Anyakin hengailevat talossa enimmäkseen.
Yksi potentiaalinen vampyyrintappaja Kennedy (Iyari Limon) iskee silmänsä Willowhun. Vähitellen Willowkin lämpenee Kennedylle. En erityisesti pitänyt päällepäsmäri Kennedyn hahmosta eikä hänen ja Willown keskinäinen kemia toiminut. Ikävä tuli Taraa.
Tom Lenkin esittämä Andrew on viihdyttävä hahmo synkässä seiskakaudessa nörttimäisine juttuineen. Epätasainen Buffy vampyyritappajan seitsemäskausi päättyy siten että Spike päätyy taikamedaljongin avulla pelastamaan maapallon sen tuhoten massoittain pahisvamppyyreita. Buffy kertoo Spikelle rakastavansa tätä, johon Spike sanoo, että et rakasta, mutta kiitos että sanoit näin. Sitten Buffy juoksee pois ja Spike kärähtää medaljongin tuomasta valosta.
Willow jää koukkuun taikuuteen ja Tara jättää hänet. Taikanarkkailu vaarantaa Dawnin ja tajuaa hän ongelmansa. Täytyy myöntää että pahis-Willowta oli ainakin mielenkiintoista seurata. Vaikka Spikestä kovin tykkäänkin, niin hänen Buffyn perään ruikutusta oli välillä vähän vaikea katsoa ja panokohtaukset olivat lähinnä kiusallisia. Tykkään kuitenkin juonen käänteestä, jossa Buffyn elämässä ei ole kaikki niin hyvin; panee pahista, työskentelee purilaispaikassa eikä pääse enää jatkamaan koulua. Sellaista se elämä on.
Xander jättää Anyan alttarille ja Tara alkaa taas lämmetä Willowille. Kuutoskauden lopussa Willow menettää Taran ampumakohtauksen takia ja vetää kaikki mahdolliset mustat magiat itseensä päättäen kostaa nörtti-triolle, jotka olivat vastuussa Taran kuolemasta. Spike saa myös tarpeekseen Buffyn torjunnoista ja päättää lähteä hakemaan sieluaan takaisin.
Lopulta Xanderin rakkaus ja Gilesin paluu auttavat Willowta pääsemään irti pahasta mojostaan ja aikeistaan tuhota maailma.
Musikaalijaksossa kaikki alkavat laulaa ja tanssia |
Kausi 7.
Buffy antaa Dawnille hieman enemmän köyttä ja opettaa jopa tappelemaan vamppyyrien kanssa. Hän myös päätyy osa-aikaiseksi kuraattoriksi Dawnin koululle, että voi pitää Dawnia samalla silmällä hänen vanhassa, helvetin suulle sijoittuvassa, koulussaan. Spike saapuu koululle puolihulluna saatuaan sielunsa takaisin. Koulun rehtori (D.B. Woodside) osoittautuu olevan Spiken murhaaman vampyyrintappajan poika. Rehtori hautookin kostoaan Spikelle. Buffy kokee edelleen kiintymystä häneen rakastuneeseen Spikeen vaikka ei voikaan rakastaa tätä takaisin päin.
Maailma lähestyy loppuaan ja jokin suuri sekä paha odottaa tämänkin kauden lopussa "from beneath you it devours" -lauseke toistuukin pitkin kautta. Jokin tappaa potentiaalisia vampyyrintappajia ympäri maailmaa ja Buffy päättääkin pistää kotiinsa tukikohdan, jonne nämä voivat tulla turvaan. Talo saa vilskettä osakseen kun useampi nuori nainen saapuu sitä asuttamaan. Myös Spike, Willow, Xander ja Anyakin hengailevat talossa enimmäkseen.
Yksi potentiaalinen vampyyrintappaja Kennedy (Iyari Limon) iskee silmänsä Willowhun. Vähitellen Willowkin lämpenee Kennedylle. En erityisesti pitänyt päällepäsmäri Kennedyn hahmosta eikä hänen ja Willown keskinäinen kemia toiminut. Ikävä tuli Taraa.
Tom Lenkin esittämä Andrew on viihdyttävä hahmo synkässä seiskakaudessa nörttimäisine juttuineen. Epätasainen Buffy vampyyritappajan seitsemäskausi päättyy siten että Spike päätyy taikamedaljongin avulla pelastamaan maapallon sen tuhoten massoittain pahisvamppyyreita. Buffy kertoo Spikelle rakastavansa tätä, johon Spike sanoo, että et rakasta, mutta kiitos että sanoit näin. Sitten Buffy juoksee pois ja Spike kärähtää medaljongin tuomasta valosta.
Tosin Angel-sarjan viidennessä kaudessa Angel saa postia, joka sisältää kyseisen medaljongin, jonka jälkeen Spike ruumiillistuu hänen eteensä, mutta se on jo eri sarja se.
Kaiken kaikkiaan Buffy on erittäin viihdyttävä sarja, joka antoi esikuvan useille naisvetoisille toimintasarjoille.
****
Luoja: Joss Whedon
Pääosissa: mm.Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, James Marsters
Kesto: n.44min/jakso
Valmistusmaa: USA
Olipas perusteellinen ja mielenkiintoinen teksti, kiitos tästä! :) Buffy on aina kuulunut suosikkisarjoihini, pidin alusta asti siitä, että jokainen jakso tuntui niin hyvin tehdyltä. Ja tietysti siitä, että siinä oltiin high schoolissa ja olihan se aika teinikauhuakin, joista olin tuolloin(kin) erittäin innostunut. Joistain jutuista en tietenkään välittänyt, esimerkiksi omasta mielestäni Riley oli tylsin juonikuvio ikinä, enkä koskaan oikein välittänyt Faithista. Noin muuten lähes kaikki hahmot olikin huippuja. Hieno sarja, tekisipä mieli taas katsella alusta loppuun...
VastaaPoistaJäi sitten The Visit pois Shyamalan-putkesta?
VastaaPoistah:Kiitos! :) Minäkään en pitänyt pökkelö-Rileystä ja Faithkin oli vähän siinä ja siinä. Katsoin nyt sarjan toisen kerran kokonaisuudessa ja olin yllättynyt kuinka viihtynyt olin. Toki en kokenut aivan samanlaista intoa kuin silloin teininä kun ekaa kertaa sarjan näin, mutta jaksoin kuitenkin kaikki kaudet kivutta katsoa.
VastaaPoistaC: Ai mikä putki?! No ei vaines! :D Tarkoituksenani oli katsastaa vielä Devil ja Visit, mutta jotenkin kylläännyin Shyamalaniin ja halusin pullauttaa tämän Buffyn tähän väliin. Ehkäpä ne päätyvät kohta tulevaan Halloween-putkeen! :D
Minä en koskaan oikein päässyt sisälle (ts. välittänyt pätkääkään) Buffyyn, vaikka pidänkin siitä sarjaa edeltäneestä kömpelöstä elokuvasta. Ensimmäinen kausi tuli joskus lainattua, mutta aika välinpitämättömästi se tuli katsottua. Sarjan tunnusmusiikki on kyllä mainio.
VastaaPoistaMinäkään en aluksi pitänyt! Lainasin kirjastosta sitten myöhemmin sarjan neloskauden joka oli parempi kuin ne pari ekaa ja tykästyin. Tosin näin ei välttämättä käy sinulle...Ehkä heteromiehet ei kuuluu kohdeyleisöön.
VastaaPoista..jos sellainen olet...
PoistaVaikka sillä tuskin on merkitystä mihinkään suuntaan...
Poistaolen.
:D Buffyhän on joissain homoyhteisössä otettu tietynlaiseksi ikoniksi, sitä vain tarkoitin.
PoistaEn tiennytkään, mutta ymmärrän miksi.
Poista