sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 29. elokuuta 2015

Pain & Gain (2013)

Pain & Gain on tositapahtumiin perustuva elokuva kolmesta kehonrakentajasta jotka tavoittelevat amerikkalaista unelmaa. Pain & Gain valikoitui yhteisarvosteluun muutaman elokuvablogin kanssa. Linkeistä pääsee kunkin blogistin näkemykseen tästä samasta elokuvasta; noir..., Cinema Lozenge, It's just a movie , Double Feature, Shameless Pile of Stuff, Puuta heinää ja Vajaatoimintasankari

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) on kunnianhimoinen personal trainer, joka on kyllästynyt palvelemaan muiden nuukahtaneita ruumiita kun omasta peilikuvasta heijastaa takaisin supermies. Daniel käy Johnny Wuun (Ken Jeong) motivaatioluennolla jossa tajuaa olensa doer eikä dont'er ja laatii suunnitelman saavuttaakseen tavoitteensa saadakseen osansa hyvästä elämästä johon "toinen puolisko" on tottunut. 

Daniel saa treenattavakseen rikkaan mulkeron, Victorin (Tony Shalhoub), joka osoittautuu täydelliseksi kohteeksi rullata tämä omaisuudestaan. Daniel saa tuekseen suunnitelmalleen kaksi muuta raudan pumppaajaa: Paulin (Dwayne Johnson) sekä Adrienin (Anthony Mackie). Paul on yksinkertaisen puoleinen kova kaveri, joka on linnassa löytänyt Jeesuksen. Adrien puolestaan kärsii penisongelmista ja rakastuukin elintään hoitavaan työntekijään Robiniin (Rebel Wilson).

Miesten kidnapattua Victorin alkavat hommat luistaa toivottuun malliin kunnes lakkaavat niin tekemästä, ei vähiten yksityisetsivä Ed DuBoisin (Ed Harris) takia.

"I can deal with his impotence. I cannot deal with your incompetence."
Kun ohjaajana on Michael Bay, jolta on tullut elokuvat kuten Armageddon sekä Pearl Harbor, syntyy minulla tiettyjä vähemmän positiivisia ennakko-odotuksia. Mark Wahlberg on osoittanut olevansa monipuolinen näyttelijä vaikka ei suosikkeihini kuulukaan enkä aina Dwayne Johnsonin tuotoksiinkaan ole lämmennyt. En siis odottanut kovinkaan paljon Pain & Gainilta. Ilokseni kuitenkin huomasin, että katselin hykerryttävän nokkelasanaista komediaa, jonka piti kesken elokuvaa todistella (ymmärrettävästi) olevansa tositapahtumiin perustava kertomus. 

Pääosakolmikko toimi loistavasti yhteen varsinkin Dwayne ja Mark vetivät osansa täysillä eikä vähemmän tunnettu Anthonykaan jäänyt täysin jalkoihin. Jos suoritukset olisivat olleet yhtään vajaampia olisi elokuvasta helposti tullut naurettava sillä huonolla tavalla. Kun juonessa on iso kasa dildoja, todelllisuuden tajunsa menettäneitä ruumiinrakentajia sekä ihmiskehon palojen grillausta on rooliin heittäytyminen oleellista. 

"Don't worry. It's what we're specialized here: penis magic".
Vahvoja pääosia tuki myös mainiot sivuosat kuten Rebel Wilsonin hekumallinen tyttöystävä-hahmo sekä Monk-sarjasta tutun Tony Shalhoubin tulkinta uhrista. Ed Harrisista en erityisemmin välittänyt rikosta selvittävänä etsivänä. Mielestäni hänen olemuksensa ei jotenkaan sopinut elokuvan muuhun maailmaan vaikka tarkoituksena varmaan olikin vetää tiettyä kontrastia näihin sekopäihin elokuvan ainoalla "selväjärkisellä" kaverilla. 

Pain & Gain oli erittäin viihdyttävää katsottavaa eikä sen sekoilu tuntunut niin teennäiseltä kuin jossain Hangover-elokuvassa koska; tämähän perustui tositapahtumiin... En ole välttämättä maailman suurin sisäisten monologien ystävä mitä tulee elokuvan kerrontaan, mutta tässä monologit oltiin onnistuttu tehdä kiinnostavasti selvittäen näiden vähemmän syvällisten ihmisten sisäistä maailmaa. Elokuvan lopputekstien lomassa näytettiin kuvina aidot henkilöt rikoksen takana sekä otteita todistusaineistosta, joka toi mukavan lisäyksen.

Tuoreen tuntuinen komedia, joka nauratti. 

***1/2

Ohjaaja:Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbor, Transformers)
Pääosissa: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie
Kesto:129min
Valmistusmaa:USA

12 kommenttia:

 1. Aikalailla samoilla linjoilla olemme tämän leffan suhteen, vaikka toki pieniä eroavaisuuksiakin löytyi. :D

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Onpa hauskaa lukea toisten mielipiteitä!! Itse en välittänyt elokuvan komediallisesta puolesta juuri ollenkaan. Ed Harrisista pidin sen sijaan...xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Kivaa, että nyt oli enemmän mielipiteissä hajontaa. :)

   Poista
 5. Minä pidän Ed Harrisista kovastikin ja hän veti roolinsa hyvin tässäkin, mutta en oikein kaivannut joukkoon mitään ns. järjen ääntä, sillä se tuntui vain turhalta alleviivaamiselta, että jep, nämä muut ovat idiootteja. Aivan kuin se ei muuten olisi tullut selväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole mitään Ed Harrisia vastaan, mutta tässä hän ei mielestäni toiminut.

   Poista
  2. Johtuu luultavasti siitä, että Harrisin roolihahmo oli lähimpänä alkuperäisiä rikosreportaaseja. Muita oli karrikoitu aika reippaasti.

   Poista
 6. Hyvä huomio että ilman överiksi vedettyä näyttelemistä tarina ei olisi toiminut yhtä hyvin.

  Ehkä se Ed Harrisin hahmo oli osoittamassa ettei se Amerikka sentään aivan läpimätä ole. Taas "Wolf of Wall Street" vertaus, mutta siinäkin oli FBI-agentti moraalista ryhtiä edustamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Wolfissakinhan tosiaan oli tuo "vastapari". Hassua ettei itselleni tullut mieleen tuo elokuva kun katsoin Pain & Gainia kun näitä yhtäläisyyksiähän on miltei luvattoman paljon.

   Poista
 7. Nyt oltiin aika eri linjoilla tämän elokuvan suhteen! :D Jännää miten tästä tuli hajontaa ja vieläpä sellaisten blogien suhteen, joita lukiessa useimmiten vain nyökyttelee olevansa samaa mieltä arvosteluista. Mutta sehän on aika virkistävääkin! :P

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.