sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 27. toukokuuta 2013

Rio (2011)

Rio on dynaaminen animaatioelokuva, jota vauhdittaa trooppiset sambarytmit. Elokuvan keskiössä seikkailevat linnut.

Blu (Jesse Eisenberg) salakuljetetaan pienenä Brasiliasta Yhdysvaltoihin. Minnesotassa kuormasta pudonneen Blun ottaa hoiviinsa nörttimäinen Linda (Leslie Mann). Lintutieteilijä huomaa Lindan lintuineen ja ilmoittaa, että Blu on lajinsa viimeinen uros, kun taas Brasiliassa on lajin viimeinen naaras Jewel (Anne Hathaway). Linda ei haluaisi viedä mukaviin oloihin tottunutta Bluta pois Yhdysvalloista, mutta kokee kuitenkin velvollisuudekseen antaa Blu pariutumaan. Brasialiassa uhanalaiset linnut kohtaavat uusia ongelmia kun mustan pörssin lintukauppiaat varastavat niin Blun kuin Jewelinkin itselleen pahasisuisen Nigel-linnun (Jemaine Clement) avulla.

Elokuvassa voi myös kuulla ääninä muun muassa Will i am:ia ja Jamie Foxx:ia.

Linda ja Blu
 Elokuva avautui hauskasti Oscar-ehdollakin olleella rytmikkäällä musiikilla, joka loi mukavan viihtyisän tunnelman heti elokuvan alkuun. 


On aina kiva nähdä, kun animaatiostudiot keksivät uusia hahmoja ja sijainteja elokuvilleen vaikka perusidea olisikin sama. Rio ja linnut olivat mukava tuulahdus vaikka näin "Angry birdsien" maasta kotoisin olevana voisi ajatella, että linnut ovat jo niin nähty juttu. Itseasiassa Rio oli jossain yhteistyössä vihaisten lintujen kanssa, koska niistä oli oma extra-osionsa. Myös päähenkilönä toiminut Blu sai sympatiani vaikka hänen ääninäyttelijäänsä Jesse Eisenbergiin olenkin jo vähän kyllästynyt. Pahana lintuna toiminut Nigel oli aivan mainio elokuvan nemesiksenä. Oli muutenkin mukavaa vaihtelua, että suuri osa sivuosa ääninäyttelijöistä oli tummempaa sorttia. Tämä antoi ihan uuden vivahduksen animaatiolle. Elokuvan samba-musiikkikin sai hip-hop sävyä ja Nigel-linnun vetämä räppi oli varsin viihdyttävää katsottavaa.

Elokuva on saanut jonkin verran kritiikkiä itselleen siitä kuinka se esittää Rio de Janeiron (katulapsi ja mustan pörssin lintukauppiaat). Toisaalta vasta-argumenttina on myös todettu, että totuuteen verrattuna elokuva antaa erinomaisen kuvan Riosta. En ole koskaan käynyt Riossa, joten en osaa ottaa kantaa elokuvan totuudellisuudesta. Voisin kuitenkin olettaa, että Riosta edes yksi katulapsi löytyy ja kenties hieman rikollista toimintaakin... 

Viihdyttävä ja liikuttavakin elokuva.

***1/2

Ohjaaja: Carlos Saldanha
Pääosissa: Karen Disher, Jesse Eisenberg, Anne Hathaway
Kesto:96min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.