sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 11. toukokuuta 2019

The Big Lebowski (1998)

The Big Lebowskin päähenkilö "The Dude" näkee pari psykedeelistä unta, joten asetan pätkän Helmet-haasteen kohtaan 29. "Elokuvassa nähdään unia".

Jeff Lebowski eli "The Dude" (Jeff Bridges) sekoitetaan toiseen samannimiseen miljonääri-mieheen, jonka vaimo Bunny (Tara Reid) on velkaa pahoille miehille. Velkojat tunkeutuvat Duden kotiin kiristäen tätä ja kusevat vieläpä tämän matolle. Dude pääsee tuulettamaan tapahtumaa keilaradalla kavereilleen Walterille (John Goodman) ja Donnylle (Steve Buscemi) ja intoutuu etsimään käsiinsä rikkaan kaimansa pyytäen tältä rahaa maton korvaukseen. Mattorahan sijaan Dude saakin vähän enemmän pätäkkää ja työtehtävän viedä nyt kidnapatun Bunnyn lunnasrahat. Homma ei mene kuitenkaan toivotulla tavalla kun kuskiksi ryhtyneellä Walterilla on eri suunnitelma rahojen suhteen.

Walter ja The Dude
Elokuvassa vilisee paljon tuttuja kasvoja. John Turturron voi nähdä pääosapoppoota ärsyttävänä mestarikeilaajana, Julianne Mooren puolestaan äveriään Lebowskin tyttärenä ja Philip Seymour Hoffmanin Lebowskin avustajana. Peter Stormarella on huvittava rooli saksalaisena nihilistinä ja Sam Elliott hoitaa koko jutun kertomisen.

The Big Lebowski ei ole turhaan kulttiklassikon maineessa. John Goodmanin esittämä aggressiivinen sotaveteraani ja Jeff Bridgesin esittämä yliletkeä Dude on mahtava pari jonka toilailuja on hauska seurata. Julianne Moore  Lebowskin feministityttärenä on stereotypiassaan koominen. Elokuva rönsyilee paljon eikä tapahtumat ole ennalta-arvattavissa. Nauroinkin paljon huvittaville juonen käänteille kuten Duden vuokraisännän luovalle tanssille tai Walterin hakattua mäskäksi väärän henkilön uuden auton.

Hauska.

****

Ohjaajat: Joel Coen, Ethan Coen (True Grit, O Brother, Where art thou?)
Pääosissa: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore
Kesto: 1h 57min
Valmistusmaa: USA, UK

3 kommenttia:

  1. Khyl! Ilmeisesti tässä uudessa Avengers End gamessakin on siihen viittausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuulin jotakin juttua, että näin tosiaankin olisi.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.