sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Kirja: Hyvän sään aikana (toim. Hanna Nikkinen)

Hyvän sään aikana - mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken on voittanut Kanavapalkinnon tietokirjojen kategoriassa ja ollut Finlandia-palkinnon ehdokaskin. Kirjassa Tampereen yliopiston opiskelijoista koottu työryhmä käy läpi ilmastonmuutosta ja sen näkymistä Suomessa. Olkataipeita myöten siis möyritään ilmastonmuutosaiheessa. Tämän takia asetankin kirjan Helmet-haasteen kohtaan 22. "Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja".

Hyvän sään aikana on saanut paljon ylistystä ja onkin kiva, että tietokirja keskittyy näkökulmassaan juuri Suomeen ilmastonmuutoskysymyksissään. Kirja alkaa esittelyn jälkeen artikkelilla punkeista ja niiden kasvavasta määrästä Suomessa sekä kasvavasta määrästä taudinkantajina. Tämä liittyy myös ilmastonmuutokseen ja tämän olivat jo eräät tutkijat ennustaneetkin tapahtuvaksi muutoksen myötä. Alku oli kiinnostava. Sitten kiinnostukseni herpaantuikin. Tiedän, että aihe on tärkeä, mutta en kokenut, että sitä oltaisiin kovin kiinnostavasti käsitelty biopolttoaineen ja arktisten alueiden porausten merkeissä. Onneksi kuitenkin artikkelit eivät ole kovinkaan pitkiä ja jos jokin aihe ei tunnu kiinnostavalta, niin aina voi toivoa että seuraava tuntuisi. Kiinnostukseni taas heräsi Juha Kankaanpään napakalla otteella kirjoitettu artikkeli turpeesta energian lähteenä sekä poliittisena kiistakapulana. Aina niin ajankohtainen pakolaiskysymys sekä muovi ja kuivuuden aiheuttamat turvallisuusuhat "keikahduksen" tapahduttua, joilloin ihmiset panikoivat eivätkä välttämättä käyttäydy enää kovinkaan sivistyneesti toisiaan kohtaan käydään myös läpi.

Kirjaa seuraa häikäisevät valokuvat joita on ilo katsella ja tuovat levähdystä tiiviiseen tietopakettiin.

Ilmastonmuutos ja nimenomaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos aiheuttaa monissa suuria tunteita suuntaan tai toiseen ("jotain on äkkiä tehtävä" tai että "ihan huu haata"). Itse olen sitä mieltä, että tutkitaan tieteen tuloksia kiihkottamasti. Totuus voi olla epämiellyttävä, mutta semmoista se nyt vaan on. Yritetään sitten parhaamme jotenkin edes hidastaa muutosta jos ei estämään kyetä. En kuitenkaan usko, että ratkaisu on nostaa bensan hintaa tappiin Suomessa vaan tehdä vähän suurempia linjauksia niille tahoille, joilla saastuttaminen suurinta. Näissä kysymyksissä lepää raha niin suurena vaikuttimena, että vaikea aina tietää kenellä on puhtaat jauhot pussissa.

***1/2

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.