sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 28. tammikuuta 2018

838/1001 JFK (1991)

Kuka ampui John F. Kennedyn? Sitä pohditaan elokuvassa JFK - avoin tapaus (JFK). 

Yhdysvaltojen 35. presidentti ammutaan Dallasissa. Syyntakeiseksi tapahtumaan todetaan Lee  Harvey Oswald (Gary Oldman). Nopeasti Kennedyn kuoleman jälkeen saa Lee itse luodin yökerhon omistaja Jack Rubyn (Brian Doyle-Murray) toimesta. Juttu suljettu? Ei. Louisialainen piirisyyttäjä Jim Garrison (Kevin Costner) joka järkyttyi suuresti presidenttinsä kuolemasta alkaa epäillä, että salamurhan takana onkin isomman joukon salaliitto.

Luodin radan on täytynyt olla todella outo
JFK:n ampuminen on kaikkien salaliitoteorioiden äiti. Reilu kolmituntisessa elokuvassa käydään tapahtumia kuoleman ympärillä yksityiskohtaisesti läpi. Elokuvaan toi omaa mielenkiintoa se, että se vilisi nimekkäitä laadukkaita näyttelijöitä. JFK:ssa on paljon kuvamateriaalia aidosta salamurhatilanteesta. Pienen porukan mietiskelyä Kevin Costnerin näyttelemän intohimoisen Garrisonin johdolla oli mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa katsoa. En voi kuitenkaan enää koskaan katsoa kohtausta jossa teorisoidaan surmanluodin radan mahdottomuutta hymyilemättä, nähtyäni sitä parodisoivan Seinfeldin jakson. Seinfeldissä kyse oli vain limaklöntin kulkuradasta. Hauskuutta lisää, että Seinfeldissä esiintyy sama näyttelijä kuin JFK elokuvassakin.

Kaikkien roolisuoritukset ovat mainioita, etunenässä Kevin Costnerin ja Gary Oldmanin. Pakko antaa erityismaininta myös Joe Pescille, joka toi huumoria elokuvaan persoonallaan, huonosti istuvalla tupeellaan ja mahtavilla kulmakarvoillaan.

Hyvä poliittinen elokuva.

****

Ohjaaja: Oliver Stone (Born on the fourth of july, Platoon)
Pääosissa: Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon
Kesto: 3h 9min
Valmistusmaa: Ranska, USA

4 kommenttia:

 1. John Candy yllätti tässä hieman toisenlaisessa roolissa kuin aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no joo! tämä leffa oli muutenkin aikamoista bongausleikkiä julkkisnaamojen suhteen. :)

   Poista
 2. Kiehtovaa miten siinä Seinfeldin parodiassa kaikesta koomisuudestaan huolimatta se toteutettiin varsin vakavasti ja humoristiseksi sen muutti vain luodin vaihtaminen sylkeen. Taisivat siellä kommenttiraidalla puhua siitä, että pelkäsivät ettei idea mene tv-kanavapomoille läpi koska vaikuttaisi pilkkaavat vakavaa asiaa varsinkin kun sitä ei tehtäisi ns. tavallisena komediana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lisäsi vielä sitä koomisuutta kun oli niin vakavasti tehty! :D

   Poista