sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Necessary Evil:Super-Villians of DC Comics (2013)

Kerrankin karkinsyönnistä oli jotain hyötyä ja sain pussin kyljestä koodin elokuvavuokraamo Film2home-sivuille. Jostain syystä mieleni teki katsoa jokin dokumentti, joten päädyin tähän kiinnostavalta kuulostaneeseen Necessary Evil:Super-Villians of DC Comics -dokumenttiin.

Eeeeevilll!
Christopher Leen narratoimassa dokumentissa käydään läpi haastatteluiden muodossa DC-maailman sarjakuvapahisten eri ulottuvuuksia. Haastateltavana on muun muassa sarjakuvien käsikirjoittajia, psykologi, piirrettyjen ääniohjaaja sekä muita elokuvan tekijöitä.

Mielestäni dokumentissa oli parasta se, että se käsitteli pelkästään DC-sarjakuvien pahiksia. Monesti näkee nopeasti sutaistuja "dokumentteja", joissa käsitellään jokin laaja-aihe pelkkien pintaraapaisujen kautta varsinkin populaarikulttuurin aiheista. Tässä sai oikeasti syventyä näiden sarjakuvapahisten maailmaan yli tunnin mittaisena katsauksena.

Dokumentissa oli toki paljon sellaista mitä oli jo itse tullut aikaisemmin ajatelleeksi, mutta tarjosi myös paljon uuttaa pohdittavaa. Minä en edes erityisemmin ole lukenut Spidermania, Supermania, Wonder Womania, Batmania tai muitakaan puhtaasti DC-sarjakuvia. Puhumattakaan nähnyt näistä kertovia piirrettyjä. Lähinnä hahmot olivat siis minulle tuttuja DC-maailman hahmoja hyödyntävien Dark Horse -sarjakuvien tai suuren budjetin elokuvien kautta. En siis aivan kuulunut dokumentin kohderyhmään, koska en voinut olla kaikissa tilanteissa nyökkäilemässä, että "ai niin se kohtaus! Muistan sen ikuisesti kun Supermies kuoli sarjakuvassa!". Syväluotaavat profiloinnit esimerkiksi Lex Luthorista ja Jokerista olivat sen sijaan minullekin antoisaa katsottavaa. En ollut esimerkiksi aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan, että mikä saa Lex Luthorin "tikittämään": Lex oli onnellinen mies ennen Supermiehen tuloa. Hän oli tyytyväinen kun oli maailmansa mahtavin ja rikkain mies. Hän sijoitti rahaansa hyväntekeväisyyteen ja nautti siitä, että kaikki olivat hänestä riippuvaisia. Supermiehen tultua kuvioihin oli joku mies häntäkin korkeammalla, kirjaimellisesti, eikä Lexin ego kestänyt sitä.

Dokumentissa oli myös mielenkiintoinen huomio siitä, että ihmiset samaistuvat supersankareihin siinä mielessä, että he edustavat sitä mitä ihminen toivoo ja haluaa. Pahikseen ihminen puolestaan samaistuu, koska kaikki ei aina mene putkeen eikä kaikki halut ole niin korkean moraalin sanelemia. Elokuvassa myös mainittiin kuinka 50-luvulla Supermanin kaltainen voittamaton sankari oli lohduttava hahmo kun auktoriteetteihin oli vielä vankka luottamus. Nyt kuitenkin johtohahmoihin ei suhtauduta niin mustavalkoisesti, niin voi jokin voittamaton Supermies tuntua pelottavalta ja ahdistavalta kun taas Lex Luthorin kaltainen pahis, joka on kuitenkin ihminen ja siten voitettavissa, voi olla helpompi hyväksyä.

Antoisa dokumentti kaikinpuolin.

****

Ohjaaja:Scott Devine, J.M. Kenny
Pääosissa:Clancy Brown, Kevin Conroy, Guillermo del Toro
Kesto:95min
Valmistusmaa: USA


4 kommenttia:

  1. Sen verran rupesi tämä doku kiinnostamaan, että pistin tilaten sen ennakkoon oikein blu-ray formaatissa. :D

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta, ainakin näin sarjakuvanörtin näkökulmasta. Ja onhan se ns. modernin Lex Luthorin mustasukkaisuus Teräsmiehen julkisuudesta hieman kiehtovampi idea kuin se vanhojen tarinoiden idea jossa Lex vetää pultit siksi, että Teräsmies aiheutti vahingossa superpahiksen hiustenlähdön. Ei kun ihan oikeasti.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.