sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 16. tammikuuta 2014

The Kid (1921)

Chaplinin poika (The Kid) on elokuva jonka Chaplin kuvasi kesken myrkyisän avioeronsa.

Kulkuri (Charles Chaplin) löytää epätoivoisen äidin (Edna Purviance) hylkäämän lapsen ja päättää ottaa sen hoiviinsa. Lapsensa hylännyt äiti katuu tekoaan. Kulkuri pitää hyvää huolta pojasta ja nauttii tämän tuomasta seurasta. Nopeasti aikaa vieriikin viisi vuotta ja poika  (Jackie Coogan) on jo kyvykäs kodin askareisiin sekä huijaushommiin Kulkurin apulaisena.

Hylätyn lapsen ennen niin köyhästä äidistä sukeutuu rikas tähti, joka auttaa vähäosaisia. Hän päätyykin naapurostolle, jossa Kulkuri ja poika asustavat. Poika sairastuu vakavasti ja tarvitsee paljon hoivaa, jota Kulkuri tälle antaakin, mutta siitä huolimatta kunnan orpo-instituutio päättää ottaa lapsen huostaansa. Kulkuri ei kuitenkaan luovu lapsesta taisteluitta ja niinpä he päätyvätkin karkumatkalle samaan aikaan kun pojan äiti pistää lehteen ilmoituksen palkkiosta kadonneen poikansa löytäjälle. Yömajan pitäjä ilmiantaakin pojan ja vihdoin äiti tapaa poikansa.

Ruokahetki.
Chaplinin ja pojan välit ovat hellyttävät ja poika on tomeran suloinen. Poika joutuu "isänsä" takia vaikeuksiin, mutta selviää nokkeluudellaan kiperistä tilanteista. Kuten elokuva alussa varoittaakin, nin luvassa on naurua sekä mahdollisesti kyynelkin. Elokuva saa hymyilemään ja koskettaakin herkällä teemallaan. Varsinkin lapsen riistäminen Kulkurin hoivista oli herkkä hetki. Elokuvassa käytettiin hieman samaa komiikkaa kuin Kaupungin valoissa; tappelukohtaus muistutti nyrkkeilykohtauksesta. Tosin tämä elokuva ilmestyi ensin, joten varmaankin sitten tämä innoitti hyödyntämään tappelua ihan "ammattilaismerkeissä" komiikan keinona Kaupungin valoissa.

***

Ohjaaja: Charles Chaplin (City Lights)
Pääosissa:Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan
Kesto:68min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.