sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 23. helmikuuta 2019

Green book (2018)

Green Book on 60-luvulle sijoittuva elokuva snobahtavasta konserttipianistista ja tämän italialaisesta työväen luokkaan sijoittuvasta kuskistaan. Elokuva on Oscar-gaalassa ehdolla viidessä eri kategoriassa, muun muassa parhaan elokuvan, parhaan miespääosan sekä miessivuosan.

Tony Lip (Viggo Mortensen) toimii yökerhon pokena osaten hoitaa hankalat asiakkaat keinolla millä hyvänsä. Yökerhon sulkeutuessa väliaikaisesti jää Tony vaille töitä. Hän saa tarjouksen toimia pianistin kuskina hänen kiertäessä Jenkkilän punaniska-aluetta. Tonyn maine hankalien ihmisten kurittajana toimii motiivina tummaihoisen Dr. Don Shirleyn (Mahershala Ali) työtarjoukselle. Ongelmilta kun ei syvässä etelessä vältytä.

Aluksi hyvin vastakohtaiset Tony ja Don alkavat nähdä toistensa näkökulmia maailmankatsomukseen eikä ystävyyden syntymiseltä vältytä.

Don ja Tony
Green Book yllätti positiivisesti. Itsensä muheammaksi läskistyttänyt Viggo Mortensen oli mainio ja uskottavakin italialaisena alaluokkalaisena ja samaten Mahershala Alin onnistui roolityössään todella monitahoisesti. Pääkaksikon kemiat toimivat hyvin yksiin. 

Aluksi pelkäsin, että Green Book on taas jokin rasismia alleviivaavasti kritisoiva yhden tarkoituksen elokuva, mutta se olikin paljon monitasoisempi eikä saarnaaminen ollutkaan sen pääpointti. Mielelläni näkisin näitä kahta miestä jossain muussakin elokuvassa. Niin taitavasti he imaisivat tähän 60-luvun maailmaan jossa tummaihoisille oli omat alueensa eikä edes illan pääesiintyjä päässyt ihon värinsä takia valkoisten kanssa samaan ravintolaan syömään ja kuinka muutos tapahtuu vain tällaisten omista periaatteistaan tinkimättömien yksilöiden avulla. Resonoi vielä hyvin tähän päiväänkin. 

Tykkäsin kovasti siitä että elokuva ei ollut mustavalkoinen sen suhteen, että pahikset pitää mustaa hattua ja hyvikset valkoista vaan että ihmiset ovat ihmisiä ja kaikilla meillä on omat heikkoudet ihon väriin katsomatta.

"Sinä itket, sinä naurat"...loistavaa draamaa.

****

Ohjaaja: Peter Farrelly (Dumb and dumber, All about Mary, There's Something About Mary, The Heartbreak kid)
Pääosissa: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
Kesto: 2h 10min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.